Сутрешно кубче захар

В последните няколко седмици обикновенно гушвам компютъра към 9:30 – 10:00. Днес така се получи, че го гушнах още към 8. И първото нещо, което се добра до мен беше статия в dnes.bg с обнадеждаващото заглавие „Хората пак живеят нездравословно. Защо?“ Е, и аз се питам същото. Тъжното е, че в заглавието се крие една толкова изтъркана фраза, че да се зачудим защо сме толкова прости. Съжалявам, но сме. Знаем кое е доброто за нас, но просто съзнателно отказваме да го правим.

По време на форум Храна, Ивелина Иванова от списание Меню разказваше подобна история. Българите много разбираме от здравословна храна и ако ни попиташ кое е здравословно и кое не, си знаем урока за 6. Зеленчуци, плодове, телешко, риба и т.н. Варено, на пара, на скара. Обаче сложиш ли ни пред печката, се развихря една съвсем друга история. Пържено, тлъсто, огромно количество храна се приготвя и погълва. Зеленчуците са си останали на пазара, телешкото най-вероятно пасе някъде, а рибата или плува в собственото ни олио или в някой океан или река. И пак питаме защо. Защо въпреки доказаната вреда на лошата храна, ние продължаваме да си я наливаме във вените и артериите, които се чудят откъде им е дошло?

В природата няма случай, в който живо същество толкова целенасочено да се самоунищожава. Не и така, както го прави човекът. Изобилието на храна, алкохол, цигари и какво ли още не, ни е направило по-уязвими от всякога. Въпреки че в главите ни си мислим, че сме по-неуязвими от всякога. Осем процента от анкетираните, споменати във въпросната статия в dnes.bg, се страхували от диабет. Продължавали да правят каквото правят, но се страхували. Хубаво, те поне се страхуват и може да отидат да се тестват. А всички останали?

Не искам да генерализирам. Има много хора, които се грижат за себе си и правят нещата правилно. Някои достигайки до това сами, други с помощта на някоя и друга болест. Аз съм от втората група. Но поне принадлежа в този параграф, а не в предишните. Затова и не хуля диабета си. Причина и следствие, както се казва в Будизма. Вършила съм, каквото съм вършила и се е случило, каквото се е случило. Истината е, че ми се случи малкото зло, поне аз искам така да вярвам. И вече нямам извиняния да не водя здраволсовния начин на живот, който винаги съм искала.

Личната ми лекарка най-доволно ми заяви, че на Запад не считат диабета за болест. Супер. Ама тука не е на Запад. Годината е почти 2011, а ние продължаваме да гледаме как е там на Запад. И как там концепциите са толкова различни. Да де, ама и там на Запад се хранят нездравословно. И се наливат. И се стресират. Така че всъщност всички сме еднакви. Еднакво прости. На мен ми трябваше удар по главата с чук, за да ми дойде акъла. И сега знам, че аз печеля в уравнението. Но трябваше ли да се стига дотук. При мен, да. А при теб?

Реклами

About strawbana

I have been debating to have a blog. I have been debating whether to have in English or Bulgarian. I have been debating what it should say. One day I was diagnosed with something that doesn't allow eating sugar. So I stopped debating and made this blog. It it cold Buchka zahar, which translated from Bulgarian means simply Sugar cube. I do not miss sweets. But I do want to share here living the life of someone not being allowed to eat sweet. Show that it is not difficult, scary, horrible and full of adversary. On the contrary it can be even greater and fullfilling. And much much sweeter. I am Irina, I am 25 years old and I have diabetes. But there is so much more to know. Even if someone has already said it, with better words. I will repeat it.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s